Close

Grijs kenteken

Een auto met grijs kenteken is een auto met belasting voordeel voor de ondernemer! Je zou denken dat het nummerbord grijs is, maar dat is niet het geval. Het kenteken is gewoon geel. In de meeste gevallen gaat het om een bestelbus, bestelauto of een auto met open laadbak. Het kenteken begint met de letter ”B” of ”V”. De naam grijs kenteken komt voort uit het vroegere kentekenbewijs deel 1 was altijd grijs. Nu is het kentekenbewijs groen. Vroeger mocht je al particulier zijnde ook een grijs kenteken hebben, maar dit zijn ze tegen gegaan. Nu mag je alleen als ondernemer een auto met een grijs kenteken bezitten. Ook kunnen gehandicapten onder deze voorwaarden een grijs kenteken bezitten. 

Wat zijn de voordelen ?

• Lager tarief wegenbelasting voor ondernemers 

• Luxe uitstraling maar toch een grote laadruimte

• Investeringsaftrek

• Geen of lage bijtelling 

• Lage verzekerings premie

 

 

 

Om in aanmerking te komen voor een grijs kenteken diet u ondernemer te zijn met een geldig BTW-nummer. De auto mag geen zitplaatsen in de laadruimte bezitten  en het maximum gewicht inclusief inhoud mag niet meer zijn dan 3500 kilo.

” Het grijs kenteken is in Nederland de benaming van het kenteken van voertuigen die een belastingvoordeel hebben. Dit zijn meestal bestelwagens. Het grijs kenteken is te herkennen aan  het nummerbord. De eerste letter is dan een B of een V”

Wat zijn de eisen aan een grijs kenteken ? 

Voor een bestelauto gelden eisen. Wanneer een bestelauto niet aan de eisen van een grijs kenteken auto voldoen wordt deze auto gezien als een personen auto.

Algemene eisen

•  De laadruimte moet een vaste laadvloer hebben over de gehele breedte en lengte van de laadruimte

•  Er mogen geen zitplaatsen in de laadruimte bevinden

specifieke eisen:

Voor de keuring moet er een denkbeeldige blok in de laadruimte passen. Dit denkbeeldige blok moet aan een aantal afmeting voldoen. De afmetingen voor dit blok zijn:

Lengte : 125 cm

Breedte : 20 cm

Hoogte : 98 cm

 

Ruiten

In de laadruimte mogen ook geen glazen ruiten zitten op 1 ruit na. Deze mag van glas blijven, dit is de rechtse ruit. Deze ruit mag blijven zitten in verband met veiligheidsredenen zodat je in je dode hoek kan kijken. De andere ruiten moeten worden verwijdert. Deze moeten daarna vervangen worden door plastic of polyester glaslook ruiten. Deze ruiten mogen niet doorzichtig zijn.

 

Tussenschot

Het tussenschot moet zich direct achter de bestuurderszitplaatsen bevinden en moeten over de volledige breedte en hoogte afgesloten zijn. In het tussenschot mag 1 raam zitten. Dit raam mag maximaal 40 cm hoog zijn. Het raam mag ook niet van glas zijn, ook dit is voor de veiligheid. 

 

Investeringsaftrek

Jou bestelauto is een bedrijfsinvestering waar belastingaftrek mogelijk is. Als je een bestelauto van meer dan €2.300,- investeert dan kun je daarvan 28% aftrekken van je winst.  Dit is voor ondernemers natuurlijk uiterst interessant. 

 

Minder motorrijtuigen belasting 

De fiscus wil de ondernemer helpen om het voor een ondernemer interessant te maken. Dit doen ze door het beschikbaar stellen van het ”grijze kenteken”. Bijvoorbeeld bij een Mercedes M-Klasse betaal je als particulier €658 euro wegenbelasting per kwartaal  op geel kenteken. Als je als ondernemer een bestelauto (grijs kenteken) bezit betaal je €48,- wegenbelasting per kwartaal. Dit scheelt je als ondernemer €2.440 per jaar aan wegenbelasting, bovenop de andere voordelen. 

 

 

LNTrading is gespecialiseerd is het realiseren van de ombouw voor het grijs kenteken. Wij verzorgen de complete ombouw en wij laten de auto keuren bij het RDW. Bent u overtuigt ? Neem dan contact met ons op en kijk wat wij voor u kunnen betekenen.

ML 320 CDI W164

Mercedes benz m-klasse

LNTrading

Belasting voordeel

Grijs kenteken

LNTrading

Premie voordeel verzekering

Verzekering

LNTrading

Luxe uitstraling

Grote laadruimte